Enkele belangrijke aandachtspunten om je goed op je zwangerschapsverlof voor te bereiden

  • Plan je vertrek: buiten je rechten en plichten in de strikte zin van de wetgeving, bespreek je best met je werkgever de datum waarop je je zwangerschapsverlof wil opnemen en zorg je ervoor dat je de nodige administratieve formaliteiten begrijpt. Als je er nog niet aan begonnen bent, doe dat dan tijdig.
  • Organiseer je vervanging: zorg er op het werk voor dat je vervanger klaar is om het over te nemen. Geef je vervanger alle informatie die deze nodig heeft om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
  • Bereid je thuis voor: profiteer van de laatste weken om je thuis voor te bereiden op de komst van je baby. Voorzie de nodige uitrusting (luiers, flessen, kleren, enz.) en bereid de babykamer voor.
  • Plan de zorg voor je baby: neem de tijd om de zorg voor je baby zorgvuldig te plannen. Kom meer te weten over verschillende borstvoedingsmethoden en de verzorging van je pasgeborene.
  • Leg een voorraad aan: gebruik deze laatste weken om voedsel en andere spullen die je in huis nodig hebt in te slaan. In de eerste weken na de geboorte van je baby heb je misschien geen tijd om boodschappen te doen.
  • Rust voldoende: rust is essentieel voor je gezondheid en die van je baby. Neem de tijd om zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen.
congé de maternité 2b

Kiezen wanneer je het zwangerschapsverlof opneemt

Je kan zelf kiezen wanneer je je zwangerschapsverlof opneemt. De dagen die je niet opneemt, kan je overdragen tot na de bevalling. Maar wat moet je er nog meer over weten?

Zeven weken

Stuur je werkgever ten minste 7 weken voor de uitgerekende datum een medische verklaring waarin de verwachte bevallingsdatum wordt bevestigd.

Vindt de bevalling na deze datum plaats? Je zwangerschapsverlof wordt dan verlengd tot de werkelijke bevallingsdatum.
Vanaf de 7e dag voor je uitgerekende datum moet je echter thuisblijven.

Beval je vóór de uitgerekende datum? Dan vervallen de dagen die je niet meer kan opnemen.

Als je een meerling verwacht, kan je het zwangerschapsverlof opnemen vanaf de 8e week voor je uitgerekende datum. In dat geval moet je 9 weken voor de uitgerekende datum een medische verklaring aan je werkgever overleggen.

Automatisch zwangerschapsverlof van negen weken

Vanaf de dag van je bevalling mag je 9 weken niet werken. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel.

Heb je voor de bevalling nog niet al je zwangerschapsverlof opgenomen? Dan kan je deze dagen opnemen na de verplichte 9 weken zwangerschapsverlof. Het aantal dagen is gelijk aan de periode waarin je bent blijven doorwerken vanaf de 6e week (8e week als je in verwachting bent van een meerling) voorafgaand aan de feitelijke bevallingsdatum.

Je moet deze periode echter verminderen met het aantal dagen dat je nog hebt gewerkt tijdens de verplichte rustperiode van 7 dagen vóór de datum van de bevalling. Dit kan het geval zijn als de bevallingsdatum niet samenvalt met de verwachte datum, dus als je kind te vroeg geboren wordt. Dit betekent dat je in totaal maximaal 5 weken (7 weken bij een meerling) kan uitstellen tot na de bevalling.

congé de maternité 2

De 2 laatste weken

Sinds 1 april 2009 kunnen werkneemsters na de bevalling onder bepaalde voorwaarden de laatste 2 weken van hun zwangerschapsverlof omzetten in postnatale rustdagen. Je moet deze dagen binnen 8 weken na terugkeer op het werk opnemen. Je hebt recht op een zwangerschapsuitkering voor deze dagen.

Deze omzetting kan alleen betrekking hebben op de laatste 2 weken van het zwangerschapsverlof. Deze weken worden dan overgedragen naar het postnatale verlof (verplicht 9 weken). Dus alleen een werkneemster die haar zwangerschapsverlof wil uitstellen, kan zich op deze regel beroepen. Op die manier kan je weer aan het werk gaan met afwisselend werkdagen en vrije dagen.

Zwangerschapsverlof: wat gebeurt er als je baby in het ziekenhuis wordt opgenomen?

Moet je baby langer dan de eerste 7 dagen na de geboorte in het ziekenhuis blijven? Dan kan je de postnatale rustperiode verlengen met evenveel tijd als je kind na de eerste 7 dagen in het ziekenhuis ligt. De duur van deze verlenging(en) mag echter niet langer zijn dan 24 weken.

Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken? Geef dan aan het einde van je postnatale rustperiode aan je werkgever een attest van het ziekenhuis waarop staat dat je pasgeboren kind na de eerste 7 dagen na de geboorte in het ziekenhuis blijft opgenomen. Dit attest vermeldt ook de duur van de ziekenhuisopname.

Duurt de ziekenhuisopname nog langer? Dan kan je je zwangerschapsverlof opnieuw verlengen. Je moet je werkgever een nieuw attest van het ziekenhuis voorleggen waarop de duur van de ziekenhuisopname vermeld staat.

congé de maternité c
congé de maternité c mob
congé de maternité indépendante

Zwangerschapsverlof als zelfstandige?

Als vrouwelijke zelfstandige heb je in België recht op maximaal 12 weken moederschapsverlof (13 weken in geval van een tweeling of meerling), als je 6 maanden bij een ziekenfonds bent aangesloten of als je van deze wachttijd bent vrijgesteld.

Het zwangerschapsverlof bestaat uit een “verplichte” periode en een “niet-verplichte” periode. Je moet 3 verplichte weken opnemen: één week voor de bevalling en twee weken na de bevalling. De overige 9 weken (of 10 weken in geval van een tweeling of meerling) mag je naar eigen inzicht opnemen: in periodes van 7 kalenderdagen, van 3 weken tot 7 dagen voor de geboorte en van week 3 tot 38 weken na de geboorte. De zwangerschapsuitkering wordt betaald door je ziekenfonds. Neem contact op met je ziekenfonds voor meer informatie hierover.

Andere dingen die je moet doen als je denkt aan je zwangerschapsverlof

Je hebt recht op de geboortepremie. Daarmee krijg je meteen een financieel duwtje in de rug. Je kan de geboortepremie ruim voor de verwachte bevallingsdatum aanvragen.

Bij Brussels Family kan je je aanvraag gemakkelijk online indienen. Wij regelen vervolgens alles voor je. Je ontvangt het geld op je rekening vanaf 2 maanden voor de verwachte geboortedatum van je kind.

congé de maternité indépendante