(Job)student

Secundair onderwijs

Je kind neemt weer een nieuwe stap.
Kijk hieronder wanneer je kinderbijslag krijgt.

In België geldt een leerplicht tot 18 jaar. Tot en met de maand augustus van het jaar waarin je kind 18 wordt, ontvang je kinderbijslag zonder bijkomende voorwaarden. Tot die leeftijd is er geen noodzaak aan een controleformulier om bijvoorbeeld de regelmatige aanwezigheid op school te bevestigen.

Voor jongeren die hun studies voortzetten na hun 18e, blijft de mogelijkheid bestaan om kinderbijslag te ontvangen tot hun 25e verjaardag, mits aan bepaalde criteria wordt voldaan.

Brussels Family houdt dit jaarlijks bij via schoolformulieren of elektronische gegevens over schoolinschrijvingen. Je kunt deze formaliteiten ook eenvoudig zelf met Brussels Family regelen.

Hieronder vind je een overzicht van de voorwaarden die hierbij gelden.

Secundair onderwijs – Niet-hoger onderwijs

Een jongere in het secundair onderwijs heeft recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 25 jaar, mits hij of zij aan minstens één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Minimaal 17 lesuren per week volgt in het secundair, avond- of privéonderwijs.
  • Minimaal 17 lesuren per week volgt in een systeem van alternerend leren of een ondernemingstraject.
  • Minimaal 13 lesuren per week volgt in het onderwijs voor sociale promotie.
  • Deeltijds (buiten)gewoon onderwijs of een erkende opleiding volgt.
  • Buitengewoon onderwijs volgt.

Ook tijdens vakantieperiodes zoals Kerstmis, Pasen en de zomer blijft het recht op kinderbijslag bestaan, tenzij een niet-toegelaten activiteit of een sociale uitkering dit in de weg staan.

Hoger onderwijs

Studenten in het hoger onderwijs (universiteit, hogeschool, conservatorium, militaire school) hebben recht op kinderbijslag tot 25 jaar, mits zij:

  • Ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten over het hele jaar. Bij een daling onder de 27 studiepunten vervalt het recht op kinderbijslag vanaf het einde van die maand.
  • Voor 30 november ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten om het hele academiejaar kinderbijslag te ontvangen. Bij latere inschrijving start het recht vanaf de maand die volgt op de inschrijving.

Een studiepunt vertegenwoordigt een eenheid die meer omvat dan alleen de lesuren. Het houdt ook rekening met de tijd besteed aan zelfstudie, examenperiodes, stages, en de voorbereiding van een thesis. In gevallen waar de opleiding niet in studiepunten wordt gemeten, is het vereist dat de student ten minste 13 uur per week aan lessen deelneemt.

Ook hier blijft het recht op kinderbijslag bestaan tijdens vakantieperiodes zoals Kerstmis, Pasen en de zomer blijft, tenzij een niet-toegelaten activiteit of een sociale uitkering dit in de weg staan.

Stage en thesis

Voor stages die nodig zijn voor een benoeming (zoals notaris, landmeter, enz.) en voor het voorbereiden van een thesis waarvoor de student in het hoger onderwijs ingeschreven is, blijft het recht op kinderbijslag bestaan onder specifieke voorwaarden (tijdens de periode na de laatste schoolvakantie en tot het indienen van de thesis, gedurende maximaal 1 jaar).

Studeren in het buitenland

Studenten die in het buitenland studeren binnen de Europese Economische Ruimte of in een land waarmee België een bilateraal akkoord heeft, behouden hun recht op kinderbijslag als zij voldoen aan de Belgische voorwaarden of als hun programma erkend is door de buitenlandse overheid.
Dit moet door Brussels family worden gecontroleerd.

  • Studenten in Europese uitwisselingsprogramma’s, zoals ‘Erasmus’, vallen meestal onder dezelfde voorwaarden als binnenlandse studenten, en ook dat wordt gecontroleerd door ons.
  • Studenten die buiten de Europese Economische Ruimte studeren, behouden in sommige gevallen automatisch hun recht op kinderbijslag, afhankelijk van hun diploma en studieniveau, voor maximaal één jaar.

Contacteer ons met uw specifieke vragen hierover en we bezorgen u snel de informatie die voor u van toepassing is.

Enkele belangrijke punten hierbij:

  • De jongere moet in Brussel gedomicilieerd blijven, tenzij de familie in het buitenland verblijft voor het werk.
  • De (stief)ouders of partner van een ouder mogen niet werken in het land van studie (uitzonderingen bij detachering). Er mag ook geen recht op kinderbijslag in dat land bestaan.

Voor verdere vragen, aarzel niet om contact op te nemen met Brussels Family!