(Job)student

Een nieuwe school en een nieuwe uitdaging voor je kind.
Heb je nog recht op kinderbijslag? Hoeveel mag je kind werken?
We geven je alle informatie die je nodig hebt.

Er verandert veel als je kind de stap zet naar een ander onderwijstype, ook voor de kinderbijslag. Tot 31 augustus in het jaar waarin je kind 18 wordt, heb je onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag. Meestal blijf je ook gewoon recht houden op het kindergeld tot je kind 25 jaar is als hij of zij studeert. Er zijn wel enkele voorwaarden als je kind wat wilt bijverdienen naast school. Welke voorwaarden voor jouw kind belangrijk zijn, hangt af van zijn of haar onderwijstype.

  • Secundair onderwijs

Onder secundair onderwijs valt ook onderwijs voor sociale promotie, privéonderwijs, onderwijs met een beperkt leerplan, deeltijds onderwijs, erkende vorming en een opleiding tot ondernemingshoofd.

Om te bepalen of je recht hebt op kinderbijslag, zijn vooral het aantal lesuren, het aantal werkuren en het inkomen van je kind belangrijk. Kijk hier voor meer details.

  • Leercontract

In een leercontract, ook wel leerovereenkomst genoemd, hangt je recht op kinderbijslag af van een aantal voorwaarden. Ook als het leercontract geweigerd, verbroken, ingetrokken of niet erkend wordt, heb je in sommige gevallen recht op kinderbijslag. Meer informatie vind je hier.

  • Hoger onderwijs

Ook in het hoger onderwijs blijf je meestal recht hebben op kinderbijslag. Hier zijn de voorwaarden vooral gerelateerd aan het aantal studiepunten dat je kind opneemt en de mogelijke uren die hij of zij werkt. De startdatum van zijn of haar inschrijving bepaalt wanneer je de kinderbijslag krijgt.
Voor doctoraatstudenten, studenten die een extra jaar volgen voor een stageverslag of eindverhandeling en studenten hoger beroepsonderwijs, gelden enkele specifieke voorwaarden.
Kijk hier voor meer informatie.

  • Buitenlandse studies

Ook wanneer je kind onderwijs volgt in het buitenland kan je je recht op kinderbijslag behouden. Afhankelijk van waar je kind studeert, gelden er andere voorwaarden. Kies hier het land waar je kind studeert en bekijk de voorwaarden.

  • Werken als student

Je kind mag uiteraard een bijverdienste hebben naast zijn of haar opleiding en eventuele verplichte stages. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en het type arbeidsovereenkomst gelden er andere voorwaarden.