Waar komen die eetbuien en verlangens vandaan?

Dat is dé vraag, toch? Volgens een studie van Frontiers in Psychology, voelt tussen de 50 en 90% van de zwangere vrouwen specifieke verlangens.

En het gekste is dat deze verlangens al in het eerste trimester kunnen beginnen en hun hoogtepunt bereiken in het tweede.

Maar waarom? Wel, er kunnen verschillende redenen zijn: hormonen die een feestje bouwen, je lichaam dat keihard werkt om meer bloed te produceren, of misschien zoek je gewoon wat troost in bepaalde voedingsmiddelen.

De klassiekers… en de minder klassieke

Dus, wat staat er op het menu? Zin in zoetigheden, zuivel, fast-food… Maar ook wat originelere combinaties zoals hardgekookte eieren met mierikswortel, of tonijn met chocoladesaus. Ja, klinkt raar, maar geloof me, je bent niet de enige met zulke verlangens!

envies thon chocolat

Tonijn met chocoladesaus: een origineel zwangerschapsverlangen. Klinkt bizar, maar je bent niet de eerste die eraan denkt.

envies thon chocolat

Tonijn met chocoladesaus: een origineel zwangerschapsverlangen. Klinkt bizar, maar je bent niet de eerste die eraan denkt.

envies savon

Pica is een eetstoornis waarbij mensen de drang voelen om niet-voedzame objecten of stoffen te eten.

Als je zin hebt om dingen te eten die niet eens voedsel zijn, zoals aarde, krijt  envies craies of as, wees dan voorzichtig. Dit kan een teken zijn van pica. Maar wat is pica eigenlijk?

Wat is pica?

Pica is een eetstoornis waarbij mensen de drang voelen om niet-voedzame objecten of stoffen te eten. We hebben het hier over echt vreemde dingen, zelfs zeep. Het is alsof je lichaam je voor de gek houdt door je te laten denken dat deze dingen goed voor je zouden zijn, terwijl ze in werkelijkheid geen voedingswaarde hebben. En in sommige gevallen kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn.

Waarom krijgen sommige zwangere vrouwen pica?

Dat is de vraag van een miljoen! Experts zijn niet helemaal zeker waarom sommige vrouwen tijdens hun zwangerschap pica ontwikkelen. Sommigen denken dat het te maken kan hebben met een tekort aan vitaminen of mineralen. Anderen denken dat het gewoon een rare trek is zonder specifieke reden.

Wat te doen als je denkt dat je pica hebt?

Als je denkt dat je symptomen van pica hebt, is het essentieel om met je arts te praten. Hoewel sommige van deze verlangens onschadelijk kunnen lijken, kunnen andere ernstige gevolgen hebben, zoals loodvergiftiging. Je arts kan je begeleiden en helpen oplossingen te vinden om deze verlangens te beheersen.

Herinnering

Praat altijd met je arts of gynaecoloog voordat je nieuwe soorten voedsel of ingrediënten aan je dieet toevoegt tijdens de zwangerschap. Jouw gezondheid en die van je baby zijn het allerbelangrijkst. Zorg goed voor jezelf! 💕

envies grossesse