12 weken zwanger – het belangrijkste

Tijdens deze 12 weken zwangerschap heb je waarschijnlijk al heel wat fysieke en emotionele veranderingen meegemaakt. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen omgaan met de meest voorkomende zwangerschapssymptomen en je voor te bereiden op de komende maanden.

Ten eerste is het belangrijk te onthouden dat elke zwangerschap uniek is. Sommige vrouwen ervaren al vroeg zwangerschapssymptomen, terwijl anderen weinig of geen symptomen ervaren. Maar als je symptomen ervaart die vervelend of zorgwekkend zijn, aarzel dan niet om er met je arts over te praten.

12 weken zwanger eerste echo
12 weken zwanger 2

Tijdens deze periode, dus zodra je 12 weken zwanger bent, kun je verschillende symptomen verwachten. Sommige vrouwen vinden dat de ochtendmisselijkheid vermindert of volledig verdwijnt tegen het einde van 12 weken zwangerschap. Als je je echter misselijk blijft voelen, probeer dan de hele dag door kleine, regelmatige maaltijden te eten. Vermijd vet of gekruid voedsel, dat kan de misselijkheid verergeren. Gember kan ook helpen om je misselijkheid te verlichten.

Misschien merk je ook dat je eetlust toeneemt. Dat is goed, want je baby heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Probeer gezond en evenwichtig te eten, zodat jij en je baby de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten zijn allemaal goede voedingskeuzes.

Met 12 weken zwangerschap kan ook de huid veranderen. Sommige vrouwen krijgen door hormonale veranderingen donkere vlekken op hun huid, zogenaamde ‘zwangerschapsmaskers’. Raadpleeg een dermatoloog als je 100% zeker wilt zijn als je plotseling bruine of grijze vlekken op je gezicht opmerkt.
Gebruik in ieder geval een goede zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

12 weken zwanger 2

12 weken zwanger – tijd om aan de toekomst te gaan denken

Als je 12 weken zwanger bent, is het waarschijnlijk tijd om de komst van je baby te beginnen plannen. Als je dat nog niet hebt gedaan, ga dan op zoek naar een arts of verloskundige voor de bevalling.
Denk ook even na over wat je nodig hebt om je huis voor te bereiden op de komst van je baby. Denk aan meubels voor de babykamer, kleding, luiers en verzorgingsproducten.

Het bereiken van de 12 weken is een belangrijke fase in je zwangerschap. Blijf naar je lichaam luisteren en zorg goed voor je lichaam door voedzaam te eten en actief te blijven. Als je ongemakkelijke of zorgwekkende symptomen ervaart, aarzel dan niet om met je arts te praten. Profiteer van deze voorbereidingsperiode om je mooie nieuwe baby te verwelkomen.

Aarzel niet om ons om je geboortepremie te vragen. Dit is een belangrijke financiële bijdrage om je te helpen je voor te bereiden op de komst van je baby.

Daarnaast nodigen we je uit om je te abonneren op onze nieuwsbrief, die vol staat met praktische adviezen voor de rest van je zwangerschap. Je vindt er tips om de meest voorkomende symptomen te verlichten, maar ook nuttige informatie over hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je baby en hoe je deze nieuwe fase van je leven met vertrouwen tegemoet kunt treden.

Schrijf je in en ontvang de maandelijkse zwangerschapskalender vol nuttige tips. Tijdens het registratieproces heb je de mogelijkheid om je uitgerekende datum in te voeren, zodat we je de informatie sturen rekening houdend met het feit dat je al 12 weken zwanger bent.