Kindje op komst

Kraamgeld / Geboortepremie

Kindje op komst? Proficiat!
Het kraamgeld geeft je een duwtje in de rug bij de geboorte van je kindje.

Kraamgeld aanvragen in 1, 2, 3

Je kraamgeld aanvragen kan tijdens je zwangerschap. Ook wanneer je kindje al geboren is, kan je deze geboortepremie nog aanvragen!

Vraag met een paar clicks je kraamgeld aan. BrusselsFamily doet de rest.

Je hebt daarna automatisch recht op kinderbijslag vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby. Deze kinderbijslag ontvang je de achtste van de volgende maand.

Voorbeeld: Marlies bevalt op 4 april. Ze heeft recht op kinderbijslag voor haar kindje vanaf 1 mei. Ze ontvangt op 8 juni voor de eerste keer haar kinderbijslag.

Wie vraagt het kraamgeld aan?

De aanstaande moeder of de aanstaande vader van het kindje kan het kraamgeld aanvragen. Slechts een van beiden moet de aanvraag doen.

Is jouw situatie anders? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wie krijgt het kraamgeld?

De moeder van het kindje krijgt het kraamgeld.

Hoeveel kraamgeld krijg je?

Het kraamgeld waar je recht op hebt, is afhankelijk van je gezinssituatie en je woonplaats. Je vindt het juiste bedrag voor kinderen geboren in 2019 in de tabel:

Kind Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Voor het eerste kind van minstens één van de ouders 1.297,92 €
Voor elk volgend kind 976,53 €
Voor elk kind van een meerling 1.297,92 €

 

Als gevolg van de hervorming van de kinderbijslag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in werking vanaf 01/01/2020, zal het bedrag van het kraamgeld wijzigen. Je vindt het juiste bedrag voor kinderen geboren vanaf 2020 in de tabel:

Kind Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Voor het eerste kind van minstens één van de ouders 1.100,00 €
Voor elk volgend kind 500,00 €
Voor elk kind van een meerling 1.100,00 €

Wat doe je na de geboorte?

Is je kindje in België geboren?

Bezorg ons het origineel van het attest of geboortebewijs om kraamgeld te bekomen. Je ontvangt dit van de burgerlijke stand wanneer je je kindje aangeeft.

Is je kindje geboren in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER)  ?

Dan kunnen wij het kraamgeld exporteren naar het buitenland, op voorwaarde dat je  nog in dienst bent als werknemer op de dag van de geboorte. Als zelfstandige kan je in deze situatie geen kraamgeld aanvragen. Is je kindje geboren in Frankrijk of Luxemburg? Dan vraag je daar het kraamgeld aan. Schrijf je kind wel zo snel mogelijk in België in.

Is je kindje buiten de Europese Economische Ruimte (EER) geboren?

Dan ontvang je kraamgeld als je niet langer dan 2 maanden in het buitenland verblijft met je kindje. Verblijven jullie langer in het buitenland? Dan heb je een individuele afwijking van de FOD Sociale Zekerheid nodig om kraamgeld te krijgen.

Ben je door je werkgever gedetacheerd naar het buitenland, maar ben je wel nog onderworpen aan de Belgische Sociale Zekerheid? Dan heb je geen individuele afwijking nodig om kraamgeld te krijgen. Zit je nog met een vraag? Neem dan zeker contact op met ons. Wij helpen je graag verder.

Ben je een zelfstandige moeder?

Als je een zelfstandige moeder bent die minstens de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep of een meewerkende partner betaalt, dan heb je na de geboorte van je kindje recht op moederschapshulp in de vorm van dienstencheques. Vraag eenvoudig jouw financieel steuntje aan.

Ben je aangesloten als zelfstandige bij Xerius? Dan kan je hier alle informatie over de dienstencheques en andere mogelijke ondersteuning als zelfstandige terugvinden . Wil je graag onmiddellijk dienstencheques aanvragen, dan kan je hier terecht.